Tutaj jesteś

Zdrowie w sałacie

30 września 2019 Kulinaria

Wśród licznych warzyw znajdujących się w sklepach, na targowiskach i na naszych stołach króluje sałata. Warzywo najczęściej spożywane podczas lata, lecz w pozostałe miesiące roku także do nabycia w sklepach. Sałata jest rośliną jednoroczną w Polsce dobrze znaną. Od najdawniejszych czasów spożywano sałatę. Znano już ją w czasach starożytnych na przykład w Egipcie. Dziś również za nią przepadamy i sporządzamy z jej udziałem, jak i z udziałem innych warzyw przeróżne sałatki. Spożywamy ją także ze szczypiorkiem i śmietaną. A w niektórych częściach kraju sałata poddawana jest parzeniu i zabielaniu śmietaną. W ten sposób powstaje barszcz, który ma swoją tradycję na przykład na Podlasiu. Sałata, to również bardzo dobry dodatek do różnego rodzaju kanapek. Gdyż pasuje zarówno do wędliny, jak i do sera, a nawet do ryb. Warzywo to stanowić może także wspaniały element dekoracyjny. Ponadto sałato, to skarbnica witamin.

Warto wiedzieć, jakie witaminy ma sałata? I jak dobrze działa na organizm człowieka? Wśród upraw istnieją różne odmiany sałaty. Niezależnie od odmiany jej wartość energetyczna jest niska, gdyż w 100 gramach posiada tylko około 15 kalorii. A przecież sałata to lekkie warzywo. Wobec czego na sto gram wchodzi sporo listków. Sałata w swoim składzie posiada węglowodany, białka i prawie wcale tłuszczu, bo tylko 0,2 g. w 100 gramach. Za to posiada w sobie sporo wody. Sałata, to warzywo bardzo dobre dla osób cierpiących na anemię, gdyż znacznie podnosi morfologię. W jej składzie znajduje się witamina A, oraz bardzo dużo witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy. Ponadto sałata, to warzywo posiadające dużo minerałów. A zwłaszcza potasu i sodu.

Obecny jest też w niej błonnik. Niska kaloryczność i obecność błonnika sprawia, że jest to jedno z najlepszych warzyw dla osób dbających o stałą wagę ciała lub osób będących na diecie odchudzającej. Tym bardziej, że przy jej udziale można przygotowywać sałatki i surówki, które są pyszne. Sałata jest rośliną niskopienną i nie posiada łodygi. Niezależnie od jej rodzaju w oczy rzucają się tylko liście, które mogą mieć różny kształt i różny kolor. Zazwyczaj są to różne odcienie zieleni. Lecz liście jej mogą mieć także kolor będący połączenie zielonego z bordowym lub nawet być w większości bordowe.

Z pośród jej odmian mamy sałatę masłową bardzo delikatną i miękką. Oraz sałatę kruchą lodową, która posiada sztywne i twarde liście sprawiające wrażenie tłustych. Jest też sałata długolistna rzymska. Jak i sałata dębolistna czerwona i zielona. I jeszcze wiele innych rodzajów. Wśród każdej jej odmiany istnieją jeszcze inne mniejsze odmiany uprawne, które różnią się pomiędzy sobą smakiem, kolorem i strukturą liści.

Redakcja pobudka.org.pl

Redakcja strony pobudka.org.pl to zespół entuzjastów, którzy z pasją i zaangażowaniem dzielą się wiedzą na temat zakupów, zdrowego stylu życia, prezentów i kulinariów. Nasza misja to inspirowanie czytelników do świadomych wyborów, wspieranie ich w dbaniu o zdrowie, czerpanie radości z zakupów oraz kreowanie wyjątkowych doświadczeń kulinarnych.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Przepisy z dyni

2 listopada 2019

Jesteś zainteresowany reklamą?